Dorenda van Dijken

Als geboren en getogen Amsterdamse heb ik mijn opleiding Geneeskunde gevolgd aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1994 ben ik als gynaecoloog verbonden aan het OLVG, locatie West in Amsterdam, voorheen Lucas Andreas ziekenhuis en nog eerder was dat het Andreas ziekenhuis.

Ruim 25 jaar houd ik me bezig met de problematiek en behandeling van de menopauze. Inmiddels is dat mijn grootste deelspecialisatie geworden binnen de Gynaecologie.

Sinds 2015 ben ik voorzitter van de DMS. Binnen onze beroepsvereniging de NVOG, ben ik actief met betrekking tot het onderwerp menopauze en de opleiding. Tevens ben ik mede schrijver van diverse nationale en internationale Richtlijnen, en houd me bezig met wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast geef ik veel nascholingen en onderwijs over de menopauze, en organiseer congressen. Ik ben docent aan de opleiding voor verpleegkundig overgangsconsulenten en voor huisartsenopleiders.

Het is mijn streven dat er goede erkenning, en ook herkenning, komt van overgangsklachten bij zorgprofessionals. Het is van belang dat overgangsklachten serieus genomen worden, niet onnodig worden gemedicaliseerd, maar dat vrouwen met ernstige klachten wel de juiste hormoontherapie krijgen. Samenwerking met andere disciplines zoals psychiater, cardioloog, neuroloog, seksuoloog of internist is bij complexe overgangsklachten van meerwaarde en daarom heb ik in het OLVG de eerste multidisciplinaire overgangs problematiek poli (MOPP) opgericht.

DSC03981-4