Henk Oosterhof

Ben een geboren en getogen Fries. Na een geweldige studie-  en promotietijd in Groningen, via Brabant naar Leiden gegaan. In deze mooie stad heb ik mijn opleiding tot gynaecoloog gevolgd. Maar een Fries kun je uit zijn land halen, maar het land niet uit een Fries. En dus na mijn opleiding terug naar het Noorden om daar te werken in het Nij Smellinghe ziekenhuis te Drachten.

Rond 2005 in dat ziekenhuis gestart met een speciale polikliniek voor overgangsklachten. Samen met overgangsverpleegkundigen een mooie polikliniek opgezet. Er werd goede zorg, wetenschappelijk onderbouwd en met aandacht geleverd. Toch knelde het onpersoonlijke karakter van een ziekenhuis om deze zorg verder uit te breiden. In 2020 heb ik toen de stap genomen om deze zorg te leveren in focusklinieken(Bergmanclinics en de Rooseveltkliniek) . Ik ben er van overtuigd dat de zorg voor vrouwen met overgangsklachten meer tot zijn recht komt in deze klinieken. Meer tijd, meer aandacht, persoonlijke benadering en korte lijnen en wachttijden zijn daarbij de kernwoorden. Deze zorg geeft mij ook persoonlijk meer voldoening.

Sinds 2018 zit ik in het bestuur van de DMS. Vanaf 2011 verricht ik wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van overgangsklachten op de werkvloer, hetgeen meerdere internationale publicaties heeft opgeleverd. Daarnaast geef ik de afgelopen jaren regelmatig workshops over dit thema bij bedrijven. “Er is een relatie tussen de hoogte van het ziekteverzuim op de werkvloer en klachten van de overgang. Sommige vrouwen krijgen  zelfs een burn-out of depressie door klachten rondom de overgang. Met kennis, begrip en eventueel aanpassingen blijven deze vrouwen behouden op de werkvloer. De werkvloer moet een veilige plek zijn voor vrouwen in de overgang.”

De overgang is een levensfase van de vrouw dat een  groot impact kan hebben op haar functioneren.  We moeten er voor waken dat vrouwen hierdoor een verminderde kwaliteit van leven hebben. Ook op de werkvloer hebben vrouwen recht op gelijke kansen. De overgang kan een carrière killer zijn.

DSC04081-20